SOMA MADENCİSİNE PLASTİK MERMİ VE BİBER GAZIYLA MÜDAHALE

Soma’da Uyar Madencilik şirketinden 8 yıldır tazminatlarını alamayan maden işçileri, bugün 20 gün süreceği planlanan Ankara’ya yürüyüş için Soma Meydanı’nda bir araya geldi. İşçilere jandarma plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti.

SOMA MADENCİSİNE PLASTİK MERMİ VE BİBER GAZIYLA MÜDAHALE
13 Ekim 2020 - 01:34
Soma’dan yola çıkacak madenciler, yürüdükleri her 1 kilometreyi Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren 301 işçiye adayacak. Manisa Valiliği’nin 6-20 Ekim tarihleri arasında aldığı toplantı ve gösteri yürüyüşünü yasaklama kararına karşın işçiler kararlı.
Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın çağrısıyla yürüyüşe başlayan işçiler, valilik kararına ve jandarmaya tepki gösterirken, işçilerden biri; “Bu yasayı yapanlar utansın. İnsan ayrımı yapıyorlar, sınıf ayrımı yapıyorlar. Patronu neden kolluyorsunuz? Bizimle konuşamıyorsunuz değil mi, utanıyorsunuz!” diyerek tepki gösterdi.
İki koldan yapılması planlanan yürüyüşün bir kolu Ermenek’ten diğer kolu Soma Meydanı’ndan yola çıkacaktı. Ermenek’ten arkadaşlarının mezarlarına yürümek isteyen işçilere jandarma biber gazı sıkarak müdahale etti. İşçilerin pankart ve dövizlerini bırakıp, önlüklerini çıkarmaları istendi.

Konuyla ilgili meydanda açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu şunları söyledi:

“Tek tek gelen tüm Somalılara da teşekkür ediyoruz. Böyle bir ortamda bir yurttaşın anayasal hakkı olan basın açıklamasını; bırakın toplantı ve gösteri yürüyüşünü, basın açıklaması yapması karşısında da böyle bir heybetli gücün vatandaşın karşısına dikilmesi manidardır. İşçiler bunu görüyorlar. Sadece Soma’da değil Türkiye’nin dört bir yanında görüyorlar. Patronlara kıyak, işçilere yasak düzenine itiraz ediyoruz. Böyle bir düzeni emin olun yerle bir edeceğiz.

Şimdi arkadaşlar, iki farklı uygulama var. Şu an Karaman Valisi, geçen hafta içerisinde iki defa toplantı yaptı işçilerle sorunun çözümüne dair. Şu an maden patronları ve oradaki mülki amirler valiliğin başkanlığında ‘Biz sizin taleplerinizi karşılamak üzere toplantı yapıyoruz’ diyerek arkadaşlardan kısa bir süre istediler. Ama burada farklı bir uygulama var. Biz her tür kuruma başvurumuzu yaptık, itirazlarımızı yaptık. Geçtiğimiz yıl 5 Ekim’de yürürken de aynı manzarayla karşılaştık. ‘Pandemi yalanını uyduracaklar’ dedik, kararı inceledik, pandemi kararıyla Vali ve Kaymakam’ın bize ilettiği kararlar arasında hiçbir bağlantı yok. Yasak neden var? 8 yıldır haklarını alamayan maden işçileri haklarını alamasın diye var. Kararda ne diyor; ‘Ekonomik çıkar için yapılan faaliyetler hariç’ diyor. Biz burada ekonomik çıkar amaçlı bir faaliyet yürütüyoruz. Bizim etkinlik yapmamız serbest. Esasen onlar patronlara anlatıyor ama Uyar madencileri ailelerine ekonomik çıkar sağlamak için çalıştılar ama alçak bir patron, şerefsiz, namussuz bir patron haklarını gasp etti. İşçinin emekçinin parasına çökmüşler, servet biriktirmişler oradan karşımıza çıkıyorlar. Maden işçisinin bundan korkacağını sanıyorlar. Maden işçileri her gün ölümü göze alarak madene yürüyor. Hakkı için böyle bir güçten mi korkacak? O alçak adamdan Uyar madencilerinin tazminat haklarını alacağız. Böyle bir yasa yok. Eğer yasa patronlaraysa, lanet olsun o yasaya!”
Kent meydanındaki bekleyişleri süren işçilerin etrafı polis barikatlarıyla çevrilirken, alana çok sayıda çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum