ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI İZMİR'DE ALİAĞA DAHİL BAZI YERLERİ İMARA AÇTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazilerin kullanılması gibi üst ölçekli mekansal kararları belirleyen 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planını askıya çıkarttı. İzmir ve Manisa’yı kapsayan planlarda birçok yer imara açıldı. Çeşme, Aliağa, Menderes ve Dikili gibi yerlerde yapılan plan değişiklikleri dikkat çekti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI İZMİR'DE ALİAĞA DAHİL BAZI YERLERİ İMARA AÇTI
24 Ağustos 2020 - 17:11 - Güncelleme: 24 Ağustos 2020 - 17:17

Üst ölçekli mekansal kararların verildiği ve İzmir ile Manisa’yı kapsayan Çevre Düzeni Planı’nın son hali tamamlandı. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 102. maddesi uyarınca onaylandı.

İllerden gelen talepleri değerlendiren Bakanlık, özel mülk sahipleri dahil tüm verileri bünyesinde toplamıştı. Yapılan çalışmalar sonrasında plan askıya çıkartıldı. Daha önce Şehir Plancıları Odası başta olmak üzere birçok kişi veya kurumun dava açtığı plan mahkeme tarafından iptal edilmişti.
İŞTE DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR
Bakanlığın, imara açtığı en dikkat çeken yerlerin başında Çeşme İlçesi geliyor. Çeşme’de Dalyan Bölgesi’nde yer alan Aya Yorgi Koyu’nun üstündeki tepelik alanlar dahil binlerce dönüm alan “tercihli kullanım alanı” adı altında yapılaşmaya açıldı. Denize bakan geniş alanlara konut-turizm kararı getirilerek imara açıldı. Alan; Sera Beach-Aya Yorgi Tren, Cafe Pi- Solo Mare gibi tesislerin üst kısımlarındaki geniş taşlık-kayalık arazileri kapsıyor.

Çeşme’de rant değeri en yüksek ikinci değişiklik ise, Ovacık Bölgesi’nde gerçekleştirildi. Çeşme Ovacık yerleşiminin kuzeyinde yer alan ve mevcutta ağaçlandırılacak alan işlevinde olan bölge, kentsel gelişme alanına dönüştürülerek imara açıldı.
 

ALİAĞA'DA ÇAYIR MERA’YA DÜZENLEME
Bölgede en dikkat çeken değişiklik Aliağa’da yapıldı. Sanayi tesisleri, büyük fabrikalar ve liman özelliği ile önemli bir konumda olan Aliağa Çaltıdere’de “çayır-mera” alanı kentsel gelişme alanı olarak imara açıldı. Ayrıca, Horozgediği yerleşim yeri yakınlarındaki bir başka tarım alanı da kentsel gelişme alanı oldu. Bölgede çok sayıda demirçelik fabrikası yer alırken Foça’yı da etkileyen plan değişiklikleri dikkat çekti.

Planlamaya, Bayraklı Şehir Hastanesi Projesi gibi kamu yatırımları da dahil edilirken Kemalpaşa Yukarı Kızılca Bölgesi’nde orman sınırında kalan alanlar ‘tercihli kullanım alanı’ oldu. Bölgeye turizm tesisi ya da konut imarı hakkı getirildi.
 

DİKİLİ'DE TARIM ALANLARI SERA BÖLGESİ OLDU
Ayrıca, İzmir’in Dikili İlçesi’nde geniş tarım alanları seracılık faaliyetleri için düzenlendi. Daha önce kısıtlı olan “Teknolojik Sera Bölgesi’ daha da büyütüldü.

Öte yandan, Seferihisar Azmak Koyu yakınlarındaki ağaçlandırılacak alan, orman alanı ve 1.derece arkeolojik sit alanı kullanımında olan bölgeye de yine “askeri yasak bölge” kararı getirildi.

Askeri yasak bölge kararı getirilen yerler arasında, Seferihisar merkez yerleşiminin batısında yer alan çayır-mera alanı, tarım arazisi ve kısmen kentsel gelişme alanı ile turizm tesis alanı(golf) kullanımında kalan bölgede yer alıyor. Seferihisar akarca bölgesinin tarım arazisi kararı ise; tercihli kullanım alanına dönüştürülerek imar açıldı.

Selçuk İlçesi’ndeki Pamucak Sahili’ne bakan Gebekirse Milli Parkı’nın bir bölümüne getirilen “turizm” plan kararı ise  yeni düzenlemede geriye alındı. Daha önce SİT derecesi değişen alan “tarım alanı” olarak işaretlendi.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum