BAKAN PAKDEMİRLİ İZMİR'DE AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni 10 yılda Türkiye tarımının yol haritasına katkı sağlamak amacıyla organize edilen “Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi” adlı programa katıldı.

BAKAN PAKDEMİRLİ İZMİR'DE AÇIKLAMALARDA BULUNDU
16 Ekim 2020 - 02:26

İzmir'de özel bir otelin konferans salonunda düzenlenen toplantıya tarım sektörünün paydaşları, kamu ve özel sektör yetkilileri, akademisyenler, girişimciler ve kooperatif temsilcileri katıldı.

 Bakan Bekir Pakdemirli, pandeminin herkese sürpriz olduğunu belirterek, “Tüm dünyada bir anda kabuğuna çekilme ve hayatı durdurma konusunda aksiyon alındı. Biz pandemiden önce çalışmalarımızı başlatmıştık ve buna hazırlıklıydık. Günler önceden sektördeki paydaşlarla stokların arttırılması konusunda konuştuk. Pandemide ise tüm dünyada rafların boşaldığını gördük. Burada gıda arzıyla ilgili bir problem yoktu; ama burada tüketicini davranışını yönetmek gerekiyordu. En önemli kısmı tüketici markete gittiği zaman o ürünü bulma koşulunu güttük. Tüm sektörlerle konuştuk ve hazır olun dedik. İyi bir hazırlık dönemi geçirdik. Tarımsal üretimimizin kesintisiz devam etmesi için çalıştık. Çiftçiye diplomatik pasaport verdik. Herkes evinde otururken üretimin durmaması için çiftçimiz dışarıya çıktı. Birçok sektörün küçüldüğü dönemde ikinci çeyrekte tarım sektörü yüzde 4 büyüdü. 22 milyar TL'lik destek paketi vardı, bunun yüzde 80'ini ödedik. İşini yapamayan çiftçilere maddi anlamda olabildiğince esneklik tanıdık. Pandemide büyük bir problem yaşamadık. İnşallah bundan sonra da yaşamayacağız” dedi.

Üreticiye moral ve maddi destek

Tarımın toplam hasıladan yüzde 6 pay aldığını ve toplumun yüzde 20'sinin tarımla uğraştığını söyleyen Bakan Pakdemirli, “Tarımsal hasılamız yüzde 46 artışta. 2017'de 189 milyar TL olan tarımsal hasıla, 2019'da 277 milyar TL'ye çıktı. Türkiye toprak kaynakları açısından çok aşırı zengin bir ülke değil. Dünyada 17. sıradayız. Birim alandan en çok hasılayı alma yönünde hep bir gayretimiz var ve bu anlamda Türkiye dünyada ilk 10 ülke arasına giriyor. Avrupa'da da lideriz. Tüm çeyreklere baktığınız zaman tarım büyüyor. Türkiye tarım ürünleri üreten, sağlıklı ürünler üreten güçlü altyapısı olan bir ülkedir. Tarımın paydaşlarına sürekli moral olarak vermek lazım. Bizim insanımız moralle çalışır. Yapabileceğimiz şeyler sınırlı, biz hükümet olarak herhangi bir ürünü üretmiyoruz. Biz sadece üretilmesine destek oluyoruz. Destek bizden, gayret sizden, bereket Allah'tan diyoruz. Türkiye'yi büyük bir tarla gibi düşünürsek burayı planlamak için bizim elimizde sadece destekler ve yönlendirme var. Doğru iletişim ve yönlendirmeyle iyi neticeler alınabiliyor. Yüzde 45 tarımsal hasıla arttı diyoruz. Bu destekle birlikte artan bir şey. Burada biz özellikle bu yılda 2 bin liranın altında destek almayacak çiftçimiz kalmayacak şekilde bir destek projesi düzenledik. 2 bin liranın altından alanlar bir sonraki yıl 2 bin lira tamamlanacak şekilde formülize ettik. 12 tane yeni destek başlattık. 32 desteğin birim miktarını arttırdık. 22 milyarlık desteğin yüzde 80'ini ilk 6 ayda dağıttık” şeklinde konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum