ALİAĞA, EGE BÖLGESİ'NİN DIŞ TİCARET KAPISI OLDU

Türkiye ekonomisinde sanayi ve ticaret denilince akla ilk gelen merkezler arasında yer alan Aliağa, son yıllarda yapılan dev yatırımlarla gerek sanayi gerekse de limanlarıyla adeta bir cazibe merkezi haline geldi.

ALİAĞA, EGE BÖLGESİ'NİN DIŞ TİCARET KAPISI OLDU
05 Şubat 2020 - 17:00 - Güncelleme: 06 Şubat 2020 - 23:56
Aliağa limanlarının 2019 yılı dış ticaret ve yük verilerini değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa limanlarının yalnızca bölgenin değil, ülkenin dış ticaret merkezi olma rolünde başarısını artırdığını ifade ederek, "Ege Bölgesi'nin 26.5 milyar dolar olan toplam ihracatının yüzde 55’i, Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. 16,9 milyar dolar olan Ege Bölgesi ithalatının ise yüzde 48,9’u Aliağa’dan gerçekleşiyor. Türkiye’nin 374 milyar dolar olan dış ticaret hacminin yüzde 6,1’i Aliağa’dan gerçekleşiyor. Aliağa tek başına 23 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip. Aliağa’daki ithalat ve ihracat rakamlarına baktığımızda 6,5 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Aliağa, gerek sanayideki üretim başarısı ile gerekte limanlardaki ticarete olan büyük katkısı ile yalnızca İzmir veya Ege Bölgesi için değil, ülkemizde de stratejik bir konuma sahip" dedi.
 ‘Sürdürülebilir kalkınmayı güçlendirmek adına master plan gerekli’
Aliağa’nın sanayi ve ticaret anlamında her geçen gün potansiyelinin yanı sıra hızlı büyümenin getirdiği birtakım sorunları olduğunu da dile getiren Ertürk, “Aliağa artan yatırımlarla hızlı bir şekilde büyüyor. Bununla birlikte sanayi alanlarında ve kent merkezimizde sorunlarımızda yok değil. Hızla artan sanayi kapasitesi ve nüfusla birlikte gerek sanayi alanlarında gerek te kent merkezinde bu büyümeye cevap verecek planlamaların yapılması çok önemli. Yapılacak uzun vadeli bir master planla yatırım kapasitemizi 3-4 katına çıkarabilir, kente gelecek olan nüfusun da tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. Yaşanabilir bir Aliağa ve sürdürülebilir kalkınmayı güçlendirmek adına bu planlamaların yapılarak bir an önce hayata geçmesi gerekiyor.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum